למה כדאי לאכול כמו שאכל האדם הקדמון?

את התזונה האמריקאית הנוכחית, מכנים הרופאים כ"מחלת תרבות" הקשורה בחוליים רבים. במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את יתרונות התזונה בתקופת האבן (טרום החקלאות) ואת תרומתה לבריאות.
תשעה משתתפים בריאים אכלו 3 ימים את תזונתם הרגילה, אחרי זה ובמשך 7 ימים אכלו המון אוכל של תקופתנו וסיימו עם 10 ימים של אכילת תזונת תקופת האבן שכללה בשר רזה, ירקות פירות ואגוזים ולא כללה מזון מתקופות אחרות כמו מוצרי חלב, דגנים, או סוכר.
ביחס לתזונתם הרגילה הראו החוקרים שבזמן מזון בתקופת האבן היתה אצל המשתתפים ירידה בלחץ דם, עליה בגמישות העורקים, ירידה בתגובת אינסולין וירידה ברמות כולסטרול וטריגליצרידים.
חשוב לציין שהאפקט הבריאותי התרחש מהר, הניסוי היה קצר ביותר.
Eur J Clin Nutr. 2009, 63(8), 947-955
 
הנה מידע על ניסוי קודם שהראה כי גם לחולי לב עם סוכרת כדאי לאמץ את תזונת תקופת האבן וזה לא מאוחר מדי…

אם מסתכלים מה טוב בדיאטה הים-תיכונית, זה דומה לחלק התזונתי ששיך לתקופת האבן – צריכה גבוהה של ירקות, פירות, קטניות ואגוזים.

וגם כדאי לשים לב, ביות החיטה כפי שמראים מחקרים שונים החל רק לפני כ- 10,000 שנה. האבולוציה של הומו ספיאנס היא בערך בת מיליון שנה לכן זה לא הגיוני שהאבולוציה "התאימה" אותנו לצריכת חיטה ודגנים.

אם לא שמעתם על הרופא הנודע ד"ר פרייס, ספרו פתוח לקריאה ברשת –
Nutrition and Physical Degeneration
A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects
ד"ר ווסטון פרייס היה רופא שיניים לפני כמאה שנים, והוא הבחין שאצל השבטים החיים בטבע ברחבי העולם, מצב השיניים הוא מצוין וזאת כמובן בהשוואה למצבם הבעייתי של השיניים אצל תושבי ארה"ב. הוא גם ראה את הקשר בין בריאות השיניים ובריאות הגוף והשתמש בזה כמדד לחיים טובים.

החדשה הועלתה ב"כמוני".

7 תגובות to “למה כדאי לאכול כמו שאכל האדם הקדמון?”

  1. אחת מהצפון Says:

    הלוואי ויכולתי לאכול כך כי אני, כבר שנים, מאמינה שהפירמידה הבריאותית צריכה להיות כך:
    מה שזמין(בטבע) הוא הבסיס-פירות,אגוזים, ביצים ועלים ירוקים. מדי פעם בשר ושורשים. חלב, מוצרים מעובדים שאינם אכילים במצב הרגיל- בכלל לא.
    זה כולל גם חיטה, אורז,סוכר,מלח וקטניות. כל מה שאינו אכיל לפני בישול או כל התערבות אחרת- אינו מיועד לאכילה.

  2. אירה Says:

    "התזונה של האדם הקדמון" נשמעת לי מיטבית, אבל לא ברורה לי ההתנגדות לחלב. לא מצאתי בזה ממש, וגם ראיתי את המחקר האחרון שמדגיש דווקא את היתרונות שבצריכתו.

  3. ר Says:

    אין ספק שישנם מרכיבים לא בריאים בעליל בתפריט המודרני, אין לי מילה אחת טובה על כל המשקאות המוגזים באשר הם. עם זאת מבחן הבריאות האולטמטיבי הוא תוחלת החיים הממוצעת, שלמיטב ידיעתי עולה ככל שהחברה מודרנית יותר. קשה לחיות בחברה תעשיתית מודרנית ולשמור על תפריט פרוטו חקלאי. המזון הוא חלק ממארג בטכנולוגיה והתרבות

  4. טובה Says:

    הי דינה!
    טוב שממשיכים וחוקרים את הנושא ובהחלט כדאי לתת לו במה נרחבת יותר ויותר. הלוואי שתהיה לנו אפשרות לחזור ולאכול כך.
    כתבתי על כך לפני כמה שנים והעלתי לאתר שלי כשהקמתי אותו: http://tzuna-tova.co.il/index2.php?id=32&catId=9&lang=HEB
    אליזבט זומר, דיאטנית אמריקאית שכותבת ספרים מצויינים ומומלצים כתבה על כך ספר לפני כעשור בשם The Origin Diet.

  5. שחר שילוח Says:

    מעניין ביותר והגיוני, למרות שאני לא בעד אכילת בשר, בטח לא כמו שהוא מיוצר היום ובטח שלא מצייד. יש בארה"ב סצינה כזאת של אכילה כמו האדם הקדמון וגם צורת אימון גופני באותה הרוח

    http://cell.nrg.co.il/online/55/ART2/041/330.html

  6. dinaralt Says:

    הי שחר,
    בשר אכן מאבד מתהילתו…
    http://www.bbc.co.uk/news/health-10726414
    🙂

  7. מכינה לעיצוב Says:

    תיאוריה מאוד מעניינת, כמעט נשמע טוב מדי בשביל להיות אמיתי, אבל בגדול הגיוני מאוד.

כתיבת תגובה